Een dubbel interview: L25 meets Jeroen van de Sande van de MooiRooi!

Voor velen geen onbekende, Jeroen van de Sande: jeweetwel die van de MooiRooi! Als mede-eigenaar van die krant, runt hij samen met Bas van Turnhout & hun team, een freelance concept voor acht andere kranten en diverse sites. Een krant die alleen al in ons Rooise een oplage van 12.500 stuks per week kent. Hoe is dit succes zo ontstaan? En waar wil Jeroen in de toekomst naar toe? Wij spraken hem in de vorm van een dubbel interview.

“We kunnen ook een krant beginnen?”, waren de legendarische woorden van Bas 7 jaar terug. Jeroen had hem eerder een mailtje gestuurd om wat stukjes te schrijven voor de site www.mooirooi.nl. Hij werkte in die tijd voor De Wit en wilde graag zijn vrije avonden invullen. Hier werd gehoor aan gegeven en inmiddels werkten ze ‘n tijdje samen; en dat klikte goed. De vraag om samen een krant te startten, zou Jeroen wat onzekerheid geven, maar hij besloot de grote uitdaging aan te gaan. Weg vrije avonden, hallo nieuwe wereld van de journalistiek!

Dat zij, als buitenstaanders, door een andere bril keken bleek later één van de succes factoren te zijn. Hoezo zou een full-colour krant (advertentie) zo extreem veel duurder moeten zijn anno 2010? Bij het vinden van een juiste drukker, was DeMooiRooiKrant één van de eerste kranten waarbij alles in kleur werd gepubliceerd. Iets om trots op te zijn.

Jeroen en Bas werken nog steeds veel samen, dit bevestigd hun goede verstandhouding. “Het kan soms knetteren, over de meeste kleine details, maar we doen het altijd voor een nog beter resultaat”, licht Jeroen toe. Anderhalf jaar was het op een houtje bijten, met iedere week een strakke deadline. Toch staat Jeroen nog steeds met plezier op en voelt het werk niet als werk.

Hij hoopt de komende jaren weer meer ruimte te krijgen voor de creatieve kant van zijn vak. Het zakelijke aspect van ondernemen, in combinatie met het schrijven, is soms wat lastig. Jeroen is (terecht!) trots op de groei in hun bedrijf, maar waardeert de kleine dingen zichtbaar. Het rondje dat zijn ouders iedere week samen maken in de omgeving om de krant weg te brengen, of de mensen die voor half 9 al op de nieuwe krant staan te wachten; “Dat is toch gaaf? Dat is waar ik het voor doe!”.

Related posts