Els van Acht – vrouwencoach

We spraken haar onlangs op Wereldlichtjesdag, in de Knoptoren. Kort, maar lang genoeg om enorm nieuwsgierig te worden naar meer over deze bijzondere vrouw, Els van Acht. Zij is een vrouwencoach en heeft een eigen praktijk. En dat is een volgende afspraak met ons zeker waard…

Bij binnenkomst pakt Els onze jassen vriendelijk aan. We schuiven aan, en het voelt meteen erg prettig. Ze vraagt eerst naar onze achtergronden, waarna we diezelfde vraag terug stellen. Els is 30 jaar werkzaam geweest als verloskundige, waarvan de eerste 5 jaar in Sint-Oedenrode en daarna 25 jaar in het MMC in Veldhoven. Toen ze 50 werd, stelde ze zichzelf een gewaagde vraag. Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen, of wil ik toch een andere weg inslaan?

Els geeft aan dat ze in haar loopbaan als verloskundige altijd meer feeling heeft gehad met het persoonlijk begeleiden van patiënten naast het medische aspect. Juist tijdens de spreekuren vond ze het belangrijk om een zwangere vrouw beter te leren kennen. “Het langdurige, 1-op-1 contact met patiënten, waarbij ik extra begeleiding kon geven als dat nodig was, daar ging mijn hart sneller van kloppen!”.  Ze probeerde binnen het ziekenhuis al meer aandacht hierop te vestigen, maar besloot toen een opleiding als coach te gaan volgen.

Uiteindelijk ging Els drie jaar geleden aan de slag als vrouwencoach. “ Ik heb een warm hart voor jonge vrouwen. Er gebeurt zoveel tegelijk in je leven: samenwonen, verhuizen, een nieuwe baan, een verlies, en dan word je ook nog eens moeder. En hoe blij je ook bent, soms is het echt geen roze wolk. Dan kan een coachtraject je helpen. De moeders die bij mij komen hebben allemaal hun persoonlijk verhaal. Dit kan te maken hebben met angst of onzekerheid voor het (aanstaande) moederschap, rouwverwerking, verwerking bij een hele heftige bevalling of juist ver na de bevalling, als het even allemaal ‘teveel’ wordt om alle ballen in de lucht te houden”.

Deze trajecten bestaan uit ongeveer 6 tot 8 gesprekken, waarbij Els iemand vooral inzichten probeert te geven. Nadat een bepaalde gebeurtenis of gevoel gedeeld is, kan je samen op zoek gaan naar het leren omgaan met, of focussen op bepaalde kwaliteiten van iemand. “En dat is zo mooi om te zien, dat iemand eigenlijk met een aantal gesprekken, heel veel rust gaat ervaren. Er hoeft helemaal geen  ‘zware’ problematiek te zijn, om toch vast te lopen in je hoofd, of juist klachten te ervaren in je lijf. Neem die signalen serieus, en ervaar dat je met een aantal sessies weer verder vooruit komt in je leven en weer kunt genieten!”

Naast haar eigen praktijk, werkt Els soms nog als verloskundige, waardoor ze toch met haar vakgebied verbonden blijft. Daarnaast is ze ook werkzaam als thuiscoach bij een gezondheidsinstelling, en heeft ze al een aantal keer vrijwilligerswerk gedaan in Zanzibar. “Wat je daar aan ervaringen mee maakt, is onbeschrijfbaar. Het is heel dankbaar om daar artsen en verpleegkundigen te mogen trainen”. Els is iemand die al meer dan 30 jaar met vrouwen werkt, en veel vanuit haar eigen gevoel handelt. En dat is meer dan goed, volgens ons.

Haar praktijk is gevestigd bij het Bastion in Sint-Oedenrode. Binnenkort verhuist ze naar de Borchmolendijk. “De sfeer moet vooral warm zijn, dat vind ik heel belangrijk”, licht Els toe. Ze is lid van de beroepsvereniging, dus trajecten worden vaak vergoed door de verzekeraar. Voor meer informatie, bekijk eens haar website www.vrouwencoachbrabant.nl of neem gerust contact met haar op via 06-20336966.

Related posts