In de tijd waarin we leven, lijkt het soms alsof alles bij anderen perfect verloopt. Mooie kiekjes op social media van een gelukkige familie, kunnen je het gevoel geven dat jij de enige bent die af en toe tijdens het opvoeden ‘vast’ loopt. Het tegendeel is waar, bevestigd Sas Evers gelukkig. Zij is kindercoach en heeft sinds kort haar eigen praktijk in Sint-Oedenrode.
Sas is zelf moeder van 4 kids, in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar. Voordat ze met haar HBO opleiding kindercoaching startte, was ze werkzaam in het onderwijs als vak- en daarna groepsleerkracht. Tijdens deze periode zag ze in, dat ze niet alle kinderen de zorg kon geven die ze nodig hadden en dat triggerde haar om een ander pad in te slaan. Ze werkte 10 jaar voor de bibliotheek, die veel veranderingen in die periode heeft ondergaan. Sas zelf was uiteindelijk ook toe aan een verandering en besloot haar ervaringen, na al die jaren te werken met kids, te gaan ‘delen’ en ouders handvatten te geven bij bepaalde onderwerpen in de opvoeding.
In het bijzonder noemt Sas het stukje verbindend communiceren. “Daar is vaak heel veel te halen. Ouders hebben een bepaalde irritatie of discussie met hun kind, waar ze maar niet samen uit komen. Het kan daarbij soms heel zinvol zijn, om 4 stappen toe te passen; het waarnemen van een situatie (zonder oordeel!), je gevoel daarbij, de behoefte te palen en dan het verzoek aan jezelf of aan een ander te doen”. Oké, leuke theorie, maar hoe werkt dit dan in de praktijk?
Sas geeft een mooi voorbeeld. “Wanneer je net klaar bent met poetsen, vlug tijdens de schooluren. Iedereen komt vervolgens thuis en ’s avonds is het weer één grote bende. De meeste ouders worden daar niet heel gelukkig van. Dan zou je kunnen starten met het bekijken van de situatie, zonder een oordeel. Je gevoel daarbij is vast een stukje irritatie. De behoefte is een opgeruimd huis en misschien kun je dan dit verzoek dan rustiger vertalen naar je kids, zonder een hoop gemopper”.
Sas lacht, dit is natuurlijk een alledaags voorbeeld, maar het weergeeft wel duidelijk dat dit in veel vraagstukken tot inzicht kan leiden, bij zowel ouders als kinderen. Hiervoor is een stukje zelfreflectie nodig, en dat is ook de reden dat Sas werkt met kinderen van ongeveer 7 jaar. Voor die leeftijd is het lastig om de kinderen in een traject mee te nemen. Máár ouders kunnen zeker bij haar terecht voordat hun kinderen deze leeftijd hebben, alleen zullen de sessies uitsluitend met (één van de) ouders zijn.
Tijdens die sessies werkt Sas met allerlei tools. Praktische tools. Spelletjes, boeken, tekenen, lego poppetjes; alles om op een zorgvuldige manier, die voor beide goed voelt, tot het doel te komen. Dat doel, dat is iets heel belangrijks dat Sas samen bepaalt na de intake. “Het is zo mooi om te zien als er kwartjes gaan vallen. Dat is waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe, dat ouders en hun kind(eren) op een praktische manier aan de slag gaan en samen tot hun gekozen doel komen”.
Sas heeft een hele mooie website met nog veel meer informatie & haar tarieven, ook is ze erg flexibel in haar agenda. Neem dus gerust contact met haar op, als het af en toe even niet perfect verloopt.