Lig je net lekker te slapen, gaat de telefoon…

Misschien wel het mooiste wat bedacht is door Moeder Natuur; de geboorte van een kindje. Iets wat voor veel ouders het meest bijzondere moment in hun leven is, is ook een bijzonder beroep: de verloskundige.

Ons leek het leuk om eens iemand te spreken die dit beroep uitoefent.
Judith van den Biggelaar is sinds vier jaar werkzaam als verloskundige in regio Den Bosch. Juist omdat zij dat ene bijzondere moment meemaakt, of beter gezegd: mede mogelijk maakt, heeft zij geen regelmatig 9 tot 5 rooster.

Voetjes

YES!

Voorafgaand aan de geboorte, loopt een verloskundige natuurlijk negen maanden mee tijdens de zwangerschap. Judith geeft aan dat zij dat ook het meest bijzondere vindt aan haar baan;  je maakt deel uit van een heel intieme periode tussen twee mensen. Ze probeert daarom ook een goede vertrouwensband op te bouwen, en gaat naast de belangrijke controles ook graag een leuk gesprek aan over zaken naast de zwangerschap.

Blijkbaar met goed resultaat, want laatst belde een man op wiens vrouw op de achtergrond vroeg: “Wie heeft er dienst?”. Toen deze man doorgaf dat Judith langs zou komen, hoorde ze een volmondig “YES!”. Dat is waar je het voor doet.

Een roeping

Niet alleen de bevalling en de periode daarvoor is iets wat bij dit beroep hoort. Ook de kraamvisites, boekhouding en bijhouden van nieuwe ontwikkelingen, zorgen voor een dunne scheidslijn tussen dienst en een vrije dag. Het werk echt “loslaten” is heel lastig. Misschien dat het daarom door sommigen nog steeds als een roeping wordt gezien; je bent eigenlijk naast een verloskundige, ook eigen ondernemer / manager.

De toekomst

Judith hoopt dat ooit de discussie tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen zal verdwijnen. De onwetende zwangere, die vaak al kwetsbaarder is, vindt het lastig om bepaalde keuzes te maken door verschillende meningen qua zorggroep (verloskundige of gynaecoloog). Steeds vaker wordt hier op één lijn in gecommuniceerd, maar dit kan nog beter. Persoonlijk hoopt ze over een tijdje werkzaam te zijn in haar eigen praktijk en zelf ervaringsdeskundige te zijn, haha!

Related posts