Het droomhuis van Marieke Jansen, en de weg daar naar toe…

Een eigen huis, op een hele mooie plek, onder de zon. Dat is de grote droom van Marieke Jansen, en haar vriend, Jaap Maas. Zij gaven onlangs het startschot voor de bouw van een heel bijzonder huis, na een jarenlange periode van ontwerpen, keuzes maken en voorbereidingen treffen. Marieke neemt je mee in dit proces; en waarom ze dat doet, dat was een reden voor ons om hierover aan tafel te gaan.

Eerder schreven wij al een artikel over Marieke, over haar onderneming MARIEKKE Vintage. Haar bedrijf verloopt nog steeds succesvol, en naast deze werkzaamheden, ontwierp ze de afgelopen jaren haar eigen huis. “vier en een half jaar geleden kochten wij een stuk grond in Sint-Oedenrode, met daarop een heel oud huisje. Het was de bedoeling dat we daar tijdelijk in zouden wonen, maar dat werd iets langer”, lacht ze.

Door haar opleiding aan de HKU had Marieke wel een idee hoe te starten met het eerste ontwerp van je huis. Toch besloten ze uiteindelijk een architect in de arm te nemen. “Ik heb in het begin een fantastisch ontwerp bedacht, maar toen het vertaald werd naar de materialen, bleek het toch iets te kostbaar. Daarom ben ik, via tips van mijn docenten vanuit mijn opleiding, met 5 architecten in gesprek gegaan”. Uiteindelijk was het gevoel bij één architectenbureau perfect; RHAW architecturen. Een nieuw startpunt voor het einddoel: hun droomhuis.

We zijn gaan ontwerpen vanuit onze persoonlijkheden. Dit roept vraagtekens op bij ons. ‘Nou, daarmee bedoel ik dat we heel goed hebben gekeken naar welke keuzes je maakt als persoon. Ik ben bijvoorbeeld heel snel afgeleid en een tikkeltje chaotisch. Daarom leerde ik vroeger graag in bad, daar voelde ik me geborgen en minder snel geprikkeld. Dat is de reden waarom in ons huis straks een mooie doorkijk komt in de badkamer naar buiten, zodat het een plekje wordt waar ik me rustig kan voelen.” Op deze manier heeft Marieke per ruimte bedacht hoe ze zich er uiteindelijk wil voelen, of wil ervaren.

“Dit traject, dat is iets waarin ik mensen graag in wil meenemen via mijn social media kanaal”. Wanneer iemand een stuk grond aan koopt, is er vaak wel een beeld wat voor huis erop moet komen. Maar de keuzes daar tussen in worden soms -in bijvoorbeeld het enthousiasme- minder doordacht gemaakt.  Marieke wil mensen gaan begeleiden om in dit proces een passend pakket van eisen op te stellen. “Als dat er is, kun je ook veel beter besluiten welke architect uiteindelijk bij je past. Het is zo belangrijk om stil te staan bij dit onderdeel in een bouwtraject. Hierbij wordt uiteindelijk je leefomgeving bepaald”. 

Het huis van Marieke en Jaap krijgt straks geen één steen. Het ontwerp is gebaseerd op zogenaamde ‘naked architecture’, waarbij je de ruwe materialen als staal en hout blijft zien. Ook komt er heel veel glas in. Op haar Instagram pagina zie je al diverse tekeningen voorbij flitsen.

Ben jij dus van plan om nog ooit te gaan bouwen? Of zit je midden in dit traject, en komt er een beetje keuzestress om de hoek kijken? Marieke is na 4,5 jaar toch wel een ervaringsdeskundige geworden, en zal in de toekomst door bijvoorbeeld online trainingen, mensen hierbij gaan ondersteunen. Geïnteresseerd? Of gewoon reuze nieuwsgierig? Volg haar dan via @m_ariekejansen op Instagram.

Related posts