MARIEKKE vintage furniture and accessoires

 Mariekke

De goedlachse Marieke heeft ons uitgenodigd in haar opslag, waar we een aantal foto’s mochten nemen en meteen de kans pakten om haar laatste aankopen te bekijken. Marieke heeft namelijk sinds drie jaar een eigen bedrijf in vintage design meubelen.

 

Tijdens haar stage in Eindhoven werkte Marieke met een binnenhuisarchitecte. Daar kwam ze voor het eerst in aanraking met vintage en werd op slag verliefd. Ze besloot voor de grap op marktplaats wat meubels op te kopen, en verkocht alles weer door. Daar startte haar onderneming; ze legde een bepaald bedrag in en kocht van de winst weer nieuwe meubels in.

Lastiger vond ze het om de stap te nemen om volledig voor haar bedrijfje te gaan, totdat het besluit voor haar werd genomen. De winkel waar ze destijds werkte ging failliet en Marieke besloot zich, naast haar opleiding aan de kunstacademie, te richten op haar onderneming. Als beloning, na een paar jaar zuinig leven, is Marieke nu (meer dan) fulltime aan de slag.

Bladen staan vol met vintage meubels en iedereen wil tegenwoordig een mooi stuk in de kamer hebben staan, maar wat is vintage nu precies? Marieke legt uit dat een meubelstuk, ontworpen door een designer, ouder dan 100 jaar antiek is. Alles wat jonger is, is vintage. Als het niet ontworpen is door een top designer of vanuit daar is afgeleid door een architect, is het retro. In de praktijk lopen deze termen behoorlijk door elkaar heen, maar Marieke richt zich voornamelijk op Scandinavisch design. Alle vintage meubels zijn namelijk van deze stijl afgeleid. Deense ontwerpers passen al lange tijd mooie rondingen toe en weten goed om te gaan met een juiste afwerking van het hout. Iets waar Marieke haar hart sneller van gaat kloppen.

De laatste jaren is vintage een trend geworden en niet iedereen is op zoek naar dat ene exclusieve design tafeltje. Daarom koopt ze niet alleen dure designstukken in, maar probeert ze ook toegankelijk te blijven door mooie, betaalbare meubels op de kop te tikken.

Dat laatste is een aparte tak in haar werkzaamheden. Om de twee weken gaat ze samen met haar vriend op inkopen in Europa. Ze staan dan vaak om 06:00 uur ’s ochtends, gewapend met zaklamp, klaar om de eerste top stukken voor zich te winnen. Als echte handelaren bieden ze dan op tegen concurrenten. Met een bus vol nieuwe aanwinsten rijden zij dan weer richting het Brabantse. 

Haar meubelstukken worden niet alleen ingezet bij particulieren. Ze noemt zomaar een paar adresjes waar ze onlangs producten leverde; een winkel in Parijs, een hotel in Londen, een grote zending naar Taiwan. Naast de verkoop van vintage meubels, breidt ze ook verder uit naar een totaal concept, waar ze onlangs haar eerste grote klus voor aannam: een interieur advisering voor een groot, nieuw hotel in Abcoude.

Vintage is booming business en Marieke weet de mooiste exemplaren te vinden. Houd haar site dus regelmatig in de gaten en volg deze lokale topper, want we gaan zeker meer van Mariekke horen! 

Related posts