Mart Stoffele, de ondernemer achter Foodsporen

Het is iets buiten ons normale bereik. Nee, niet ons online bereik, maar lekker oldskool: real life bereik. Dit was overigens voor de oplettende lezer al voor de 2e lockdown. Op gepaste afstand ontmoeten we Mart en Lara, die wonen in een enorm grote, prachtige boerderij in Vught. Het is 15 jaar geleden dat we Mart voor het laatst spraken; in die tijd dat je elkaar gewoon nog spontaan op feestjes elkaar tegen kwam.

Als je elkaar zo’n lange periode niet spreekt, blik je al snel terug op mooie herinneringen. Toch heeft Mart in die tussentijd veel mee gemaakt. Hierdoor werd hij zelfs depressief, zwaar depressief. Na diverse bezoeken en gesprekken met de huisarts, start Mart met medicatie. In plaats van zichzelf beter te gaan voelen, voelt Mart helemaal niets meer. Vlak, zo omschrijft hij het zelf. Ze besluiten in deze periode hun spullen te pakken, en vertrekken op reis richting Japan voor een welverdiende vakantie.

Eenmaal daar, lopen ze een willekeurig winkeltje binnen dat allerlei bijzondere drankjes heeft staan. Deze producten, blijken gemaakt te zijn van de Reishi paddenstoel. De man in de winkel, welke een dokter blijkt te zijn, spreekt Mart aan. 10 minuten lang, vraagt hij het hemd van zijn lijf. Uiteindelijk stapt Mart naar buiten, met een speciaal op hem toegepast tinctuur / bepaald extract. Dit supplement, wat het feitelijk is; dient hij driemaal per dag aan zijn voeding toe te voegen. Waargebeurd; na twee weken voelt Mart zich beter, gelukkiger, herstellende. Hij raakt enorm gefascineerd door deze gebeurtenis.

Terug in Nederland kan hij het niet begrijpen. Hoe kan eerdere medicatie averechts werken, en zorgen deze druppels binnen twee weken voor ‘een nieuwe hij’? Hij, Mart, die zich nooit met voeding bezig hield of zich lang kon concentreren, maakt een 180 graden switch. Mart gaat zich namelijk zo goed voelen, dat hij bijna geobsedeerd raakt door deze natuurlijke geneeswijze.

Mart wil dit begrijpen. Hij verslindt alle boeken die er over te lezen zijn, specifiek over de paddenstoel. Hij laten deze zelfs uit Japan overkomen, en start met experimenteren. Een bijna-technisch verhaal, waarin hij samengevat de super geconcentreerde gezonde stoffen uit een paddenstoel haalt, en verwerkt in recepten. Daarnaast start hij voor het eerst aan een opleiding (Natuurgeneeskunde)die hij volhoudt; eerder werd hij drie keer van school getrapt. Volhouden is een understatement, hij wordt zelfs gevraagd om colleges te geven, omdat Mart in een korte tijd zóveel over paddenstoelen weet; dat hij anderen hier beter over kan vertellen, dan de docenten zelf.

Wij zijn verbaasd, eigenlijk gewoon helemaal stil. Hoe kan dit dan? Dit is toch gewoon toeval, of misschien wel niet waar? Mart lacht, “Tja, dat is ook wel typisch Westers. Eerst bewijs, dan geloven. Maar ik geef je wat meer feiten: paddenstoelen hebben allemaal een overkoepelende functie, die heel goed zijn voor je immuunsysteem. Als je de paddenstoel uit de natuur haalt, dan verdwijnt alles uiteindelijk. Japanners worden toch vaak het oudst op aarde? Die voegen deze middelen standaard toe aan hun voeding. Zou dit al niet voldoende bewijs zijn?”.

We kijken elkaar nog eens aan. Ja, daar zit wel wat in. Mart licht verder toe: “Het is eigenlijk een holistische kijk naar je lichaam die mij is overkomen, en ondertussen ik bij anderen toe pas. Ik ging mezelf echt weer voelen, en daardoor aarde ik als het ware weer. Doordat ik mijn gevoel weer terug kreeg, volgden er een heleboel dingen vanzelf: betere voeding, en daardoor een gezonder leven”.

Mart heeft van zijn eigen recepten uiteindelijk een doorontwikkeling gemaakt naar een erkend product, wat hij verkoopt via zijn eigen bedrijf: Foodsporen. De weg hiernaar toe is niet bepaald eenvoudig binnen Nederland, maar het is hem wél gelukt. Hij verkoopt drie verschillende producten, die elk hun eigen werking hebben.

“Eén daarvan is Chaga, die steeds vaker door fysiotherapeuten wordt voorgeschreven als complementaire zorg. Deze zorgt namelijk dat je immuunsysteem enorm versterkt”. Dit zet ons verder aan het denken; heel voorzichtig zie je dus een beweging ontstaan dat in onze medische wereld, hier meer gehoor aan wordt gegeven. Verdere voorbeelden vanuit Mart genoeg; een man die gestabiliseerde bloedwaardes heeft na jaren prostaatkanker, nadat hij is gestart met het gebruik van deze producten, geven ons aan dat er toch wel degelijk een werking moet zijn.

Het is uiteindelijk allemaal verklaarbaar als we logisch nadenken, besluiten wij. Deze Corona-periode zorgt ervoor dat je weer dichterbij de natuur komt, voor velen onder ons. En misschien zelfs wel zover, dat je kan inzien dat een natuurproduct je daadwerkelijk beter kan laten voelen. Geen oordeel naar huidige Westerse medicatie(s), blij dat het geregeld is zoals het hier is; alleen wel serieuze stof tot nadenken voor ons. Wij hopen ook voor jullie, bekijk anders eens zijn site als je nog meer wilt weten hierover, www.foodsporen.com. Mart, thanks voor je mega interessante gesprek hierover. Wat mag jij trots zijn op de weg die je hebt afgelegd, om hier te komen.

Related posts