Meet Prins Ton d’n Derde & Adjudant Sander!

Op een maandagavond, in het mooie cafétje D’n Dommel, verwacht je een prins enigszins vermoeid te ontmoeten. Zeker na een weekend vol met Prinsenzittingen. Echter het tegendeel is waar, een goedlachse Ton van Hout stapt binnen, vergezelt door zijn adjudant Sander van de Ven. Een echt duo.

“Het is lekker knallen”, begint Ton. Omdat de carnaval dit jaar vroeg valt, is het dus een kort seizoen waarin alle activiteiten gepland worden. Hoezo, carnaval is toch 5 dagen gas geven en dan weer voorbij, denk je dan misschien? Integendeel!

Ton & Sander lichten toe dat ze rond mei wisten dat ze dit jaar de pracht titel mochten gaan dragen: Prins en Adjudant van Papgat. Voor hen beide een grote eer. Je wordt hier namelijk voor gevraagd en ze hadden beide niet durven hopen dat dit ooit zou gebeuren.
Ton en Sander doen een boekje open over hoe het ‘neije koppel’ in Papgat gevraagd wordt. De Prins wordt met een smoes naar een geheime locatie gelokt en gevraagd. Na zijn ja-woord mag hij zelf zijn Adjudant kiezen. Als de Adjudant dé vraag krijgt, word door de PrinsKeuzeCommissie (PK) niet verteld wie als Prins gevraagd is. Zo kan nog naar een alternatieve Adjudant gezocht worden als Sander “nee” had gezegd. Ietswat ingewikkeld misschien, maar het is een bloedserieuze aangelegenheid, en geeft één van de vele mooie tradities aan.

Tradities, dat is nogal wat. Ieder dorp blijkt zijn eigen protocol te hebben rondom Carnaval. En in Rooi wordt deze goed nageleefd, waarbij de geheimhouding van de Prins en Adjudant tot 11/11 een hele grote is. Dit wordt extra moeilijk gemaakt door de zogenaamde jagers. Jagers?! We horen jullie weer denken. Ja zeker, Ton en Sander (en andere potentiële koppels) zijn maandenlang gevolgd door fanatieke carnavalsvierders die er een sport van maken om voortijdig de nieuwe Prins en Adjudant te ontmaskeren. Ze hebben dan ook vele smoezen moeten bedenken om hun omgeving niet te laten denken dat zij dit jaar het neije koppel zouden zijn.

Als we aan hen vragen waar wij ons op kunnen voorbereiden, met zo’n mooi duo dit jaar in Ons Papgat, beginnen ze weer te glimlachen. “Feesten, dat willen we met z’n allen. Genieten, geintjes uithalen en vooral heel veel confetti!”.  Ja, wat dat betreft kunnen we blijven schrijven over het koppel. Chapeau voor alle voorbereidingen, Papgat kan gaan rekenen op een skon fiske! “En zo ist. Ge bent maar inne keer Prins & Adjudant, dus gas erop!”, sluit Ton lachend af.

Related posts