Optiek Moonen – Zien & Horen

Vrijdagavond, weekend voor de deur, met een geplande afspraak in de winkel van Optiek Moonen. Vrolijk worden we ontvangen door Jetty en Ellen van de Warenburg. Samen eigenaar van de prachtige zaak, midden in het centrum van Sint-Oedenrode.

Jetty en Ellen zijn beide opticien en contact specialist. Daarnaast is Ellen audicien. En dat is te zien, aan de hoeveelheid ingewikkelde apparatuur achter in de winkel. “Ja, het is een erg divers vak”, licht Jetty lachend toe. “We moeten modieus en medisch zijn, én met onze handen kunnen werken”. Ons wordt al snel duidelijk dat het vak verder gaat dan alleen het verkopen van een mooi montuur of passend gehoortoestel.

Jetty werkte voorheen al 14 jaar een andere optiekzaak. Toen Ellen terug kwam uit Amerika, besloot ze ook de opleiding te gaan volgen tot opticien. Samen ontstond daar Optiek Moonen uit, waarbij ze werkelijk iedere 10 minuten met iets anders bezig zijn. “Na 3 jaar hier in Sint-Oedenrode onze zaak open te hebben, weten we wel wat beter wat ons publiek prettig vindt. De laagdrempeligheid, de service, maar ook dat we in iedere prijsklasse een aanbod hebben, zijn daar wel peilers in”, vertelt Ellen. “En”, lacht ze, “ik denk dat mensen ook wel weten dat we heel eerlijk zijn.”

En dat is erg belangrijk. Het is namelijk een heel persoonsgebonden advies, wat Jetty en Ellen geven. Natuurlijk geldt dat voor de brillen, maar zeker ook voor het gehoor. “Een hoortoestel aanpassenis enorm persoonlijk. Het hangt van zoveel factoren af wat iemand prettig vindt, daarom kunnen zo’n trajecten wel 3 maanden duren”. In die 3 maanden kunnen mensen hun hoorapparaat telkens iets opnieuw laten instellen bij Moonen; wel zo prettig dat het dan naast de deur zit.

Wat ons ook opvalt, zijn de hoeveelheid merken in de winkel. Er is voor ieder wat keus. “Onze grootste doelgroep is toch wel 55 plus, met name dames. Maar we hebben voor iedereen leuke modellen in de winkel, ook voor kids”. En dat is slim. Niet alleen met de brillen richten ze zich op de jongere doelgroep, ook qua gehoor.

“Er is al 100 keer bewezen hoe schadelijk het is als je zonder gehoorbescherming naar een festival, of zelfs een avondje stappen, gaat. Daarom hebben wij gehoorbeschermers, voor een goede instapprijs en grote kans dat je later ervoor kiest om deze op maat te laten maken”, vertelt Ellen. Het is gewoon veel prettiger om te kletsen met oortjes in, die de harde deuntjes uit je gehoor houdt, en de gesprekken relaxter laat verlopen.

Optiek Moonen gaat verder terug de familie geschiedenis in. Voor hun ‘ome Jan’, die voorheen ook een zaak in Sint-Oedenrode had. Een mooi detail, hij hangt nog op een prachtige foto in de winkel en is afgedrukt op ieder brillendoekje. “Van daaruit hebben we ook veel geleerd. Als je iets goed doet, kom je er vanzelf. Daarom willen we dit op deze manier nog heel lang blijven doen”, glimlacht Jetty. En dat hopen wij ook, een aanwinst voor het centrum in Sint-Oedenrode, deze 2 ondernemers!

Related posts