Streekwinkel ’t Dommeldal

“Ja vrouwkes, dan moette doar bij dieje grote aardbei dn brug over, en dan bende dr!”, werd ons duidelijk uitgelegd door een toevallige voorbijganger. Lopend over het houten bruggetje, passeren we de kippetjes en belanden in ’t streekwinkeltje van Jolanda Eijkemans – van Boxmeer.

Wauw, wat ’n prachtige kleuren van bijvoorbeeld courgettes, aarbeitjes en allerlei tomaten. We zien een super leuke manier van presenteren van echte, verse groente en fruit. Jolanda heeft sinds 6 jaar een eigen winkel , waarvan 3 jaar op de Liempdseweg. Hier kun je van half mei tot half oktober iedere dag verse groente en fruit kopen. “Ja, verser wordt het niet. We oogsten zelf iedere dag om 06:00 uur ’s ochtends. Daarna laden we de winkel in en zijn dan open tot 18:00 uur. We eten, en dan oogsten we nog een keer”. Hard werken is een logische optelsom, maar daar draaien Jolanda, Edwin en hun team de handen niet voor om.

Ieder seizoen zijn er ongeveer 85 vakantiekrachten aan het werk. “Misschien is dat nog wel één van de mooiste dingen, dat we het tuindersvak, maar zeker ook het tellen en omgaan met klanten, kunnen doorgeven aan de jeugd”, vertelt Jolanda. Ze is een bekend gezicht in ons Rooise, maar ondertussen ook daarbuiten. Tijdens ons bezoek is het een komen en gaan van mensen, die uit de hele omgeving de heerlijke producten komen halen.

Als we vragen naar het succes achter deze -ogenschijnlijk- eenvoudige wijze van verkopen, vertelt Jolanda dat het natuurlijk deels ligt aan haar prijzen. De producten zijn echt goed betaalbaar. Maar, gelukkig is dat niet het enige lacht ze, mensen proeven daadwerkelijk het verschil tussen groente die al 3 dagen oud is voordat het in de schappen van de supermarkt terecht komt of hier, recht van het land.

Leuk om te zien is, dat ook de jams gemaakt worden van hun eigen producten en dat de komkommers bij Jolanda “kromkommers” heten. “Tja, ze zijn niet perfect recht, maar wel echt lekker!”. Ook stuurt Jolanda wekelijks een nieuwsbriefje rond aan alle geïnteresseerde klanten, over de nieuwe producten, met een mooi Roois gedicht en bijpassende recepten. Hoé toepasselijk, een voorbeeldje…

Italiaans mi un Roois Tintje
Deze week gaan we efkes over de grens,
we nemen namelijk Italië onder de lens.

Der gaat niks boven ons mooie Brabant,
maar de keuken is enurm goed in da land.

Vandaar in de bijlagen 3 recepten typisch Italiaans,
volgende keer ander mooi land, iets Spaans.

Pizza, bruschetta en tomatensoep mi n Roois tintje,
Lekker buiten happen, zonneke en verkoelend windje.

Zo gaan we t weekend mi unne smiley tegemoet,
Da doet oe toch kei goed!


Een plek die natuurlijk overkomt, niet alleen door de producten, maar zeker ook door de sterke kracht erachter, Jolanda zelf. Ga het zelf maar ervaren, ze zijn iedere dag geopend van 08:30 tot 18:00 of  bezoek hun website www.streekwinkelhetdommeldal.nl.

Related posts