Je komt er vaak pas mee in aanraking op het moment dat je overmand wordt door emoties en daarbij snel keuzes moet maken. Een goede begeleiding in dit proces is dan meer dan welkom. Een niet alledaags onderwerp van gesprek en zeker niet op ons blog. Maar een ding is zeker: we krijgen er allemaal ooit mee te maken en daarom is het goed om je eens te verdiepen in het werk van een uitvaartverzorger.
Dat is Wilma van Casteren. Wilma is uitvaartverzorger sinds 4,5 jaar. Hiervoor werkte ze meer dan 20 jaar in de ouderenzorg en de laatste fase van het leven heeft ze vaak van dichtbij meegemaakt. De dood en afscheid nemen waren onderwerpen die vaak voorbij kwamen tijdens dit werk en een luisterend oor geeft mensen een grote steun. Ze volgde daarvoor ook een opleiding in stervensbegeleiding. Uiteindelijk besloot ze haar baan op te zeggen en haar droom te verwezenlijken; het begeleiden van mensen in de laatste fase van hun leven en ondersteuning bieden bij het afscheid. Ze werkt zelfstandig als ZZP’er, maar ook heel nauw samen met haar collega Theo Cloosterman. Twee mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun werk en die elkaar zichtbaar mooi aanvullen.
Veel vragen komen in ons op. Hoe zit het bijvoorbeeld als men een uitvaartverzekering heeft? “Ja, dat is helaas een groot misverstand. Je hoef je niet te melden bij de maatschappij waar je de uitvaartverzekering hebt lopen, je kunt zeker ook bij mij terecht. Ongeacht of, hoe en waar je verzekerd bent, ik kan altijd iemand helpen. En vanaf dat eerste moment is er sprake van een zeer persoonlijke begeleiding naar de uitvaart toe”. En dat is heel belangrijk, legt Wilma verder uit. Het is een periode waarin er heel veel op nabestaanden af komt. Het regelen, adviseren bij het maken van keuzes en ondersteuning bij de zogenaamde emotionele “achtbaan” is een ‘roeping’ die Wilma heel mooi invult.
“Ja natuurlijk, het is soms heftig. Dat zal ik zeker niet ontkennen, ik blijf ook maar een mens. Maar het mogelijk maken van een mooi afscheid is heel dankbaar werk, dat ik iedere keer zo zorgvuldig mogelijk probeer te doen. Het is de start van het rouwproces, en daar is het laatste afscheid van een dierbare een heel belangrijk onderdeel in”.
Vanuit die gedachtegang komen wij ook met andere vragen. Want is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om een complete uitvaart met Wilma te regelen? “Nee, zeker niet. Ik ben naast uitvaartverzorger ook ritueel begeleider. Dat betekent dat ik – uiteraard in nauw overleg met de naasten – de afscheidsdienst op een heel persoonlijke en warme wijze vorm kan geven en de dienst kan begeleiden. Daarnaast zie ik ook steeds vaker gebeuren dat de familie zelf de dienst volledig invult, maar ook dan kan ik adviseren en ondersteunen. Er is dus heel veel mogelijk”.
Het is duidelijk dat wanneer een familie afscheid moet gaan nemen, men contact op kan nemen met Wilma. “Maar”, geeft ze aanvullend aan, “daarnaast ben ik ook veel in gesprek met mensen die de laatste periode van hun leven ingaan. Hierbij komt mijn opleiding en ervaring in de ouderenzorg goed van pas. Ik kan vragen beantwoorden en ondersteuning geven om deze moeilijke periode wat draaglijker te maken. Ik probeer dan ook altijd de naasten er bij te betrekken. Tijdens deze gesprekken bespreken we vaak ook de eventuele wensen voor het uiteindelijke afscheid”.
Wilma is dus onderscheidend door deze 3 functies, waarbij duidelijk voorop staat dat men zich in een zware en verdrietige periode bij haar snel vertrouwd voelt. En juist om dat vertrouwen over te brengen, geeft ze steeds vaker informatieavonden over onderwerpen zoals sterven, rouw of palliatieve zorg. “Het blijft toch een moeilijk onderwerp. Ik hoop dat ik met mijn ervaring, professie en aandacht voor detail een bepaald baken voor mensen kan zijn. Mensen moeten op mij terug kunnen vallen, zeker als het afscheid onverwachts of onbespreekbaar was.”
Wilma is flexibel en natuurlijk 24 uur per dag bereikbaar. Afscheid nemen kan tegenwoordig op allerlei manieren en diverse locaties. Wilma vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het afscheid nemen van dierbaren, maar zeker ook voor de naasten en de periode na het afscheid. Daarom organiseert ze dit jaar op Wereldlichtjesdag een bijeenkomst. Dat is op 9 december, in De Knoptoren. Wereldwijd steken ouders van een overleden kind op de tweede zondag van december om 19.00 uur een kaars aan. Zo ontstaat er een etmaal lang een band van licht om de planeet. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Naast passende woorden en muziek zal er vooral licht zijn, dat ook gezien kan worden als een teken van verbondenheid. Niet alleen ouders, broers, zussen en grootouders, maar iedereen die zich betrokken voelt is van harte welkom. Voor meer informatie hierover, kun je altijd contact opnemen met Wilma via info@casterenuitvaarzorg.nl.
Een pittig onderwerp, maar voor ons toch verhelderend. Gelukkig kom je hier maar een paar keer in je leven mee in aanraking, maar wat is het dan van grote toegevoegde waarde dat er vertrouwen is in degene die het laatste afscheid van een dierbare kan verzorgen. Wat ons betreft is Wilma hier de perfecte persoon voor. Bedankt voor dit fijne gesprek.